Locatie
OPEK
Prijs
gratis
Onderwijsgraad
Secundair onderwijs derde graad
Organisator
Erfgoedcel Leuven

Vrouwen in oorlog

Mobilisatie van echtgenoot en zonen, het geweld waarmee vrouwen werden geconfronteerd, de gevolgen van vluchten voor het oorlogsgeweld, de breuken in het gezin en op het werk, leven onder een oorlogseconomie… Op dit vlak was WO I de eerste oorlog die zo ingrijpend het maatschappelijke en sociale leven van vrouwen veranderde.

De oorlog had meteen een impact op vrouwen en hun positie: op het platteland moesten vrouwen het werk van de vertrokken mannen overnemen, in stedelijk gebied kampten ze met werkloosheid omdat veel bedrijven de deuren sloten. Het vertrek van de mannen deed veel gezinnen verarmen. De rijk geïllustreerde tentoonstelling doet met haar originele en vergelijkende benadering stilstaan bij de gevolgen van gewapende conflicten op de positie van vrouwen en mannen in de samenleving.

In de tentoonstelling komen vijf thema’s aan bod: mobilisatie, geweld, de organisatie van het thuisfront intimiteit, de na-oorlog.

Educatieve pakketten voor lager onderwijs en middelbaar onderwijs

Het educatief pakket bestaat uit 15 opdrachtenfiches, die telkens een ander aspect behandelen en kunnen worden opgelost aan de hand van de documenten uit de tentoonstelling die zijn bijgevoegd. Het dossier kan puur als lesmateriaal worden gebruikt of helpen om een bezoek aan de tentoonstelling voor te bereiden.

Het pakket richt zich tot het 5de en 6de jaar middelbaar onderwijs en laten toe om de Eerste Wereldoorlog te bekijken vanuit genderperspectief.

Je kan het educatief pakket gratis downloaden via http://avg-carhif.be/cms/dossier_genderwar_nl.php . Hier vind je ook de opdrachten die de pedagogische dienst van BELvue ontwikkelde om scholengroepen te begeleiden bij een bezoek aan de expo.


Praktisch

Je kan de tentoonstelling dagelijks bezoeken van 7/11/2018 tot 28/11/2018 tussen 10.00 uur en 18.00 uur

Meer info bij afdeling diversiteit en gelijke kansen, Diestsesteenweg 104F, 3010 Leuven, Kristel Wildiers, gelijkekansenconsulente, 016 27 26 37, kristel.wildiers@leuven.be.