Gepland op:

  • 11/03/2019 - 13:30
  • 12/03/2019 - 13:30
Locatie
OPEK
Prijs
7 euro per persoon
Onderwijsgraad
Basisonderwijs derde graad, Secundair onderwijs eerste graad
Leeftijd
10+ & 12+
Organisator
fABULEUS

"Eén van de vele voordelen van de berg is dat je hier veilig bent."

Martha en Lukas komen dagelijks samen op een heuvel, ‘hun heuvel’, om hun verbeelding de vrije loop te laten. Aan hun vriendschap komt een einde wanneer Lukas naar het middelbaar gaat en nieuwe vrienden krijgt. In die nieuwe wereld is geen plaats voor spelen. En dus ook niet voor Martha. Achttien jaar later kijken ze elkaar ongewild weer in de ogen. Er ontstaat een onhandige pingpong tussen nu en het verleden. "Het puin van Eden" is een herkenbare theaterproductie voor jonge tieners over opgroeien. Over hoe anderen je veranderen. Over de grenzen van fantasie. En de vervaldatum van vriendschap.

Erbij horen of niet. Aanpassen of niet. Wat is normaal? En wie bepaalt de norm? Inspiratiebron én doelgroep zijn die jongeren voor wie "spelen" stilaan naar de achtergrond verdwijnt. In de plaats komt een ingewikkeld spel van sociale verhoudingen. Een spel dat niet meer stopt wanneer de schoolbel gaat en dat meedogenloos inzoomt op alles wat ‘raar’ is. Hoe verandert je gedrag, of zelfs je persoonlijkheid, onder invloed van de blik van de ander? Deze vragen spelen niet enkel tussen de acteurs, maar ook tussen de toeschouwers: het publiek wordt heel de voorstelling lang rechtstreeks aangesproken en wordt op die manier medeplichtig.

"Ik maak een schoolvoorstelling mee voor kinderen tussen de elf en dertien jaar. Die worden vaak omschreven als een moeilijke doelgroep. Het directe en doorvoelde spel van Arend Pinoy (Lukas) en Wanda Eyckerman (Martha) komt over, je voelt de spanning in de zaal op de ‘juiste’ momenten, de onrust, de stiltes, de ontladingen. Bij de titel Het puin van Eden konden ze zich voordat de opvoering begon weinig voorstellen, daarna is het evident. Geen van de twee personages is de ‘goede’ of ‘de slechte’, er is geen winnaar of ‘loser’, elke toeschouwer maakt dat voor zichzelf uit. Zijn de anderen, de buitenstaanders, de hel? Zijn het de toeschouwers in de zaal, of zijn de personages voor elkaar de hel, of voor zichzelf?" (theaterkrant.nl)

van en met Wanda Eyckerman, Freek Mariën, Arend Pinoy en Carl von Winckelmann

Clara Hermans

Meer info: http://www.fabuleus.be