Locatie
OPEK
Prijs
6 euro per persoon
Duur
65'
Onderwijsgraad
Basisonderwijs eerste graad, Basisonderwijs tweede graad
Leeftijd
6+
Organisator
fABULEUS

Katrien Valckenaers en Maxim Storms van het Gentse theatercollectief Ballet Dommage spelen graag dichtbij hun publiek. In VOLK: fragment 1 trokken ze met een theatertje op wielen van voordeur naar voordeur. In VOLK: fragment 2 speelden ze een voorstelling bij mensen thuis in de garage. En ook deze zaalproductie die ze bij fABULEUS (Leuven) maakten, baadt in de ongedwongen sfeer van rondtrekkend theater.

In Klutserkrakkekilililokatastrof spelen ze – samen met vormgever Rachid Laachir – drie excentrieke figuren die met een soort doe-het-zelf-variététheater de wereld rond trekken. In hun show vervullen ze alle rollen tegelijk: artiest, kostumier, technicus, verkoper van merchandising en vooral: kaartjesknipper, want voor de show moet betaald worden. De okkernoot die elk kind bij aanvang in handen krijgt, geldt als harde valuta.

Voor de personages inspireerden ze zich o.a. op de film Black cat white cat over een maffiose zigeunerfamilie waarin iedereen arm is en geobsedeerd door geld. Iedereen licht elkaar op, maar ondanks dat houden ze toch van elkaar. Naar diezelfde mix hebben deze makers gezocht: kleurrijke personages met een scherp kantje die het publiek verwonderen en verleiden en vervolgens oplichten.

"Wat een belevenis! Storms en Valckenaers hebben het. En eindregisseur Filip Bilsen heeft het extra aangeboord: de verbeelding, de timing, het spelplezier, de vrijgevigheid om hele families voor het leven te winnen voor theater." (**** De Standaard)

"Ik ben best wel jaloers op de kinderen van nu. Zij kunnen dat nu allemaal beleven. Ik zie de volle zaal vol kinderen van zes jaar en ouder genieten, ik geniet mee. Theater als een spontane polonaise, theater als een ritueel feest." (**** Theaterkrant)

"Klut en Lilo, een rondreizend zigeunerduo, neemt jong en oud mee op een wervelend avontuur in Klutserkrakkekilililokatastrof. Fans van Emir Kusturica trekken best stante pede met of zonder hun kroost naar deze voorstelling." (**** Knack)

"Life is a hard game, maar in dit hypermaterialistische universum zijn er alleen losers. Zelden werd daar, zonder een spoor van betutteling, zo’n slimme, dartele, intens wrede voorstelling over gemaakt." (**** De Morgen)

Concept & spel Katrien Valckenaers en Maxim Storms Scenografie & spel Rachid Laachir Kostuums Maartje Van Bourgognie Assistentie kostuums Isa Janssens Eindregie Filip Bilsen Muziek Gerrit Valckenaers Licht en techniek Bregt Janssens, Tom Philips en Pol Verwilt Productie Kathleen Vogelaers Cocreatie f ABULEUS en Ballet Dommage Met dank aan CAMPO en Vooruit

fABULEUS (Leuven) is een uniek productiehuis voor dans en theater. Centraal staat de artistieke samenwerking tussen jong talent en ervaren makers. fABULEUS biedt jongeren en jongprofessionelen artistieke omkadering om hun passie en talent als speler, danser of maker te ontwikkelen en heeft op dat vlak ook een internationale voorbeeldfunctie. fABULEUS bereikt met zijn producties een breed publiek van alle leeftijden, met speciale aandacht voor jongeren en kinderen.

Ballet Dommage (Gent) is een tweemanscollectief, opgericht in 2010 door de acteurs/theatermakers Katrien Valckenaers en Maxim Storms. Ze volgden samen de opleiding Drama aan het KASK Gent en studeerden in 2012 af met de theatervoorstelling We All Need Some (i.s.m. HET ENTREPOT en CAMPO). Ballet Dommage maakt sterk fysiek theater. Soms abstract, maar altijd toegankelijk en balancerend op de grens van humor en tragiek, van carnavalesk en authentiek. In hun voorstellingen en projecten (zowel binnen als buiten de theaterzaal, zowel voor kinderen als voor volwassenen) streven Katrien en Maxim naar een eerlijke ontmoeting tussen acteur en toeschouwer.

Clara Hermans

Meer info: http://www.fabuleus.be

Download