Locatie
OPEK
Prijs
8 euro per persoon
Duur
105'
Onderwijsgraad
Secundair onderwijs derde graad, Hoger onderwijs, Voor leerkrachten
Organisator
het nieuwstedelijk, 30CC

Vuur kruipt onder je huid. De eerste speelreeksen van deze indringende voorstelling over verlies en verwerking lieten niemand onberoerd.

23 januari 1974. Er breekt brand uit op het college van Berkenbos, Heusden-Zolder. Drieëntwintig jongens in de slaapzaal van het internaat laten het leven. Niet enkel de regio, maar het hele land wordt in diepe rouw gedompeld.Theatermaker Christophe Aussems interviewde 41 jaar later overlevenden, hulpverleners en nabestaanden van de ramp. De afgelopen tien jaar bouwde Christophe een rijke expertise op in voorstelingen op basis van research, veldwerk en interviews. Die speelden vaak op bijzondere locaties, meestal in de gemeenschap waar de feiten zich afspeelden. In Vuur reconstrueert hij het pijnlijke verleden, en onderzoekt hij hoe deze traumatische gebeurtenis nog nazindert in het heden. Hoe geef je acuut verlies een plaats? Hoe bepaalt zo’n ramp je verdere leven? Hoe geef je er betekenis aan? Hoe maak je verdriet leefbaar? En waar haal je hoop als net dat wat hoop gaf, genadeloos werd weggenomen?

Acteur Jonas Van Thielen (Ten oorlog, De leeuw van Vlaanderen, Groupe Diane) is een krak in transformeren, maar zet zijn talent in Vuur subtieler en dus meeslepender dan ooit in. Huismuzikant Bert Hornikx (HRNS, Astronaute) en Astronaute-frontvrouw Myrthe Luyten (Astronaute, Mad about Mountains) brengen live muziek die soms snijdt, maar des te vaker troost.

“Het is een gedeelde ervaring om niet snel te vergeten.” De Morgen***1/2


Op vrijdag 23 november organiseren we een schoolvoorstelling van deze voorstelling in de namiddag. Startuur kan in overleg nog aangepast worden.

Op vraag organiseren we graag een inleiding bij de voorstelling of in de klas. Contacteer info@nieuwstedelijk.beregie & tekst Christophe Aussems
spel Jonas Van Thielen
muziek Bert Hornikx & Myrthe Luyten
dramaturgie & tekst Els Theunis
muziekdramaturgie Adriaan Van AkenKatrijn Van Giel

Meer info: http://www.nieuwstedelijk.be