Do it yourself (SO)

Vind je het waardevol om eens een les in het museum te geven, je leerlingen een groepswerk te laten maken in de museumzalen of vanuit een specifiek thema een kunstwerk eruit te pikken? Ook dat kan.
Cultuureducatie Erfgoed Expo

Educatief pakket: De Slag om Leuven

De documentaire 'De Slag om Leuven' gaat over de verovering, bezetting en bevrijding van Leuven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film koppelt het verhaal van de stad aan de (inter)nationale gebeurtenissen. De film is volledig opgebouwd uit archiefbeelden uit binnen- en buitenland. Een voice-over zorgt voor duiding bij de beelden. Bij de documentaire ontwikkelde de Erfgoedcel een lespakket zowel voor het lager als het secundair onderwijs.
Erfgoed Film

Erfgoedweken - in de klas

Tijdens de Erfgoedweken kan je een erfgoedexpert voor 1 of meer lesuren gratis naar jouw klas halen. Boek een Erfgoedklasbak en maak kennis met de brede waaier aan erfgoed(verhalen) in Leuven. Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht.
Erfgoed

Escapemuseumspel Museum voor Dierkunde

We werkten in het Museum voor Dierkunde van KU Leuven een zoektocht uit in de vorm van een ‘escape room’. In groep moeten jongeren op zoek naar aanwijzingen en codes proberen te kraken aan de hand van informatie uit het museum. Ze krijgen ongeveer een uur tijd om een verborgen voorwerp (een fictieve belangrijke ontdekking van de bioloog Pierre Joseph van Beneden) te vinden.
Cultuureducatie Erfgoed Expo Workshop

Gegidst bezoek Museum voor Dierkunde

Krijg een rondleiding op maat in het museum door de museumconservator of door een medewerker van het museumteam. De gids leidt u door de verschillende klassen van het dierenrijk. Zo ontdekken we samen het dierenrijk aan de hand van prachtige opgezette exemplaren en wist-je-datjes.
Cultuureducatie Erfgoed Expo

In-geleefd: praat en filosofeer over kunst en gevoelens (SO)

Waarom maakt iemand kunst? En wat wil de kunstenaar daarmee vertellen? Kunstwerken houden ons een spiegel voor: ze vertellen ons iets over de wereld door de blik van een kunstenaar. En tegelijk is die ervaring voor iedereen anders.
Cultuureducatie Erfgoed Expo

In-TeaM (SO)

Een museum bezoeken met je klas kan ook in de vorm van een teambuilding. Samenwerken en kijken, daar draait alles om in In-teaM. Aan de hand van creatieve opdrachten dagen we leerlingen uit om hun blik te verruimen en vrij te associëren over kunst, zichzelf en hun klas. Een school of klas die zich inschrijft wordt gevraagd op voorhand een foto door te sturen die de school of klas representeert. Deze foto wordt gebruikt tijdens de opwarmer. Aan welke criteria de foto precies moet voldoen wordt gecommuniceerd bij inschrijving ; geen herkenbare gezichten, wel een betekenisvolle locatie, een specifiek gebeuren dat de school karakteriseert... )
Cultuureducatie Erfgoed Expo

In-vorm: speel met de bouwstoffen van kunst (SO)

Welke bouwstoffen spelen in het hoofd van een beeldend kunstenaar? Hoe bepalend is een scherpe vorm, zacht materiaal of felle kleur voor het kunstwerk?
Cultuureducatie Erfgoed Expo

rondleiding door 'Alias': A.K.A. (SO)

Mr. Beast, Dr. Disrespect, ACID, Lady Gaga of Clark Kent, we kennen ze allemaal onder hun alias maar de wie, wat en waarom is vaak minder duidelijk. Of het nu draait om humor of escapisme, kritiek, verzet, of het nastreven van ultieme vrijheid: het gebruik van een alias kan verschillende beweegredenen hebben. Door je identiteit te verbergen, raak je bevrijd van gender- of culturele kwesties, van de regels van de kunstwereld en het kapitalistische systeem dat namen in merken verandert. Zo ontstaat er ruimte voor creativiteit en subversie.
Cultuureducatie Erfgoed Expo

Tussen hemel en aarde: ontdek de Sint-Pieterskerk (SO)

In de zopas volledig gerestaureerde Sint-Pieterskerk kan je opnieuw terecht voor een rondleiding op maat van jouw klas. Aan de hand van de rijke kunstcollectie brengen we Leuven in de middeleeuwen tot leven.
Cultuureducatie Erfgoed Expo