23 activiteiten gevonden

1 + 1 = 3: Combi Edgard Tytgat: ‘Fantasie komt tot leven’ + Beeldverhalen en narratieven uit de M-collectie

M brengt de ‘sprookjes’ van Tytgat opnieuw tot leven. Net zoals de cineasten van zijn tijd, verbeeldde hij een wereld vol fantasie, absurditeit en humor. Maar ook onze eigen collectie zit vol beeldverhalen en verhaalstructuren. In de eerste zaal van de M-collectie ontdek je welke verhalen een kunstwerk bloot geeft als je zelf de tijd neemt om in te zoomen, focussen en verder te kijken dan je neus lang is.
Cultuureducatie Expo

Ik kom van ver (HO)

Hoe kijken mensen van de andere kant van de wereld, naar onze wereld? Dat ontdek je tijdens deze rondleiding: een gids en gastvrouw die 'van ver komt' leidt je rond door de M-collectie. Zo bekijk je kunst en cultuur door een heel andere en verrassende bril.
Cultuureducatie Expo

Ik kom van ver (SO)

Hoe kijken mensen van de andere kant van de wereld, naar onze wereld? Dat ontdek je tijdens deze rondleiding: een gids en gastvrouw die 'van ver komt' leidt je rond door de M-collectie. Zo bekijk je kunst en cultuur door een heel andere en verrassende bril.
Cultuureducatie Expo

Rituelen M-Schatkamer

Rituelen zijn van alle tijden. Wat kan kunst ons vertellen over de rituelen van toen en nu? In deze rondleidingen bekijk je de kunstwerken in detail. Zo ga je op zoek naar bestaande, verdwenen of veranderde rituelen.
Cultuureducatie Expo

Topstukken M-Schatkamer

Een M-gids brengt de geschiedenis van de M-Schatkamer tot leven. Tijdens deze rondleiding krijg je meer inzicht in topstukken van de Vlaamse schilderkunst.
Cultuureducatie Expo

Volgt vorm functie?: speel met de bouwstoffen van kunst

Welke bouwstoffen spelen in het hoofd van een beeldend kunstenaar? Hoe bepalend is een scherpe vorm, zacht materiaal of felle kleur voor het kunstwerk? Leerlingen ontleden een kunstwerk in verschillende categorieën en leren zo een eigen beeldtaal. Ritme, compositie of contrast worden tastbare begrippen doorheen deze rondleiding. In deze interactieve rondleiding krijgen leerlingen info maar ook opdrachten. Ze maken een materiaalstamboom, een vormenecho of fotograferen het ritme in een abstract kunstwerk.
Cultuureducatie Expo

Workshop M-studio

M-Museum Leuven heeft een digitale workshopruimte, midden in het museum. Ga aan de slag met Ipads, je eigen smartphone, foto, film en onze M-app. Loop binnen in de M-studio voor een nieuwe opdracht, brainstorm rond tafel, experimenteer in de museumzalen en toon je resultaten op het grote scherm. Actie-reactie! Tijdens deze workshop staat spel en creatie centraal met onze M- collectie, tentoonstellingen en het gebouw als inspiratiebron.
Cultuureducatie Expo Workshop

Zet je blik op scherp: inzoomen op beelden en verhalen

Kan je ook spreken met een beeld? Ontdek zelf het verhaal van een kunstwerk, door gefocust in te zoomen. Deze actieve rondleiding houdt het evenwicht tussen info en actie, klassikaal en zelfstandig experiment. Leerlingen maken een storyboard, moodboard of soundtrack bij een kunstwerk maar gaan ook de discussie aan over wat kunst is. Waarneming, verbeelding, conceptualisering en analyse bij beeldende kunst zijn de doelstellingen van deze rondleiding. Hoe bereiken we dat? Zowel via opdrachten op maat als informatie of achtergrond bij de tentoongestelde kunstwerken.
Cultuureducatie Expo

Ontdekkingsreis in de M-Schatkamer van Sint-Pieter (KO)

Ontdek de indrukwekkende Schatkamer van de Sint-Pieterskerk samen met je klas. In alle hoeken van deze kerk zitten schatten verstopt. Ga mee op avontuur en vind verborgen parels, draken, kunstschatten van de Vlaamse primitieven, vormen of kleuren. Ga op je rug liggen en ontdek hoeveel keer jij in de Schatkamer past. Verwacht je aan creatieve opdrachten, speelse kijkwijzers en originele spelvormen en dit in een prachtige, oude kerk.
Expo

Actieve rondleiding in de M-Schatkamer van Sint-Pieter (SO)

De Schatkamer van Sint-Pieter bevindt zich in de Sint-Pieterskerk, de oudste en grootste kerk van Leuven. Bewonder het koor, de straalkapellen, de kruisgalerij en enkele topwerken: bv ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts. Een boeiende collectie en bijzondere locatie, zeker met een beklijvende gidsrondleiding. Spek voor de bek van leerkrachten geschiedenis, godsdienst of cultuurwetenschappen.
Expo