Locatie
PARCUM
Prijs
Prijs volgens formule of offerte
Onderwijsgraad
Lager onderwijs, Basisonderwijs eerste graad, Basisonderwijs tweede graad, Basisonderwijs derde graad, Secundair onderwijs, Secundair onderwijs eerste graad, Secundair onderwijs tweede graad, Secundair onderwijs derde graad
Leeftijd
6+
Organisator
Parcum

PARCUM is zoveel meer dan een museum. Het is ook een bezoek aan de best bewaarde abdijsite in de Benelux. De wisselende tentoonstellingen doen nadenken en stellen intrigerende vragen over onze hedendaagse maatschappij. Geniet van eeuwenoude beeldhouwwerken gecombineerd met hedendaagse kunstinstallaties. Kortom, of het nu voor enkele uurtjes of voor een daguitstap is, wij bieden leerkrachten godsdienst, zedenleer, geschiedenis, esthetica, cultuurwetenschappen … een heleboel inspirerende educatieve mogelijkheden aan.

OVERZICHT VAN HET AANBOD

THEMATENTOONSTELLINGEN

De stille getuige

Doelgroep: lager onderwijs

Deze winter gaat PARCUM dieper in op het kerstverhaal. Van 11 december 2019 tot en met 2 februari 2020 wijden we een tentoonstelling aan Theodoor Van Loons ‘Aanbidding van de herders’. Heel wat stille getuigen van het kerstverhaal nemen het woord. De ezel, de verdwenen vroedvrouwen en Jozef vertellen hun kant van het meest bekende verhaal ter wereld. Kom met je klas de kerstsfeer opsnuiven in het museum. Geniet van de kerstlichtjes, kom knutselen, of luister naar onze hoorspelen.

Meer informatie: www.parcum.be/stille-getuige

Verder in 2020

Doelgroep: lager onderwijs & secundair onderwijs

De naam van onze volgende grote tentoonstelling is nog een verrassing. Maar van mei tot en met begin november nemen we je mee op een tocht langs religieuze wegen, heilige reisgezellen en bedevaartsoorden. Bewogen door geloof zijn mensen al eeuwen onderweg. Vaak doelgericht. Weloverwogen of onvermijdelijk. Waarom onderneemt een gelovige een (spirituele) reis? En is dit altijd een letterlijke ‘reis’? Naar vaste waarde werpt PARCUM een eigentijdse en frisse blik op dit thema. Van religieuze vluchtelingen over pelgrimstochten tot Bijbelse figuren. Boek nu alvast je rondleiding. Meer info volgt op onze website.

Onze gidsen nemen jou en je leerlingen mee op sleeptouw in het museum. Religieus erfgoed is niet alleen verrassend veelzijdig, maar ook zeer actueel. Tijdens een rondleiding op maat van jouw groep komen thema's als liefde, identiteit, leven en dood aan bod.

Naast een rondleiding in het museum, kan je ook een rondleiding in de abdij aanvragen. Ook een combirondleiding is mogelijk.

PERMANENTE OPSTELLING

Doelgroep: lager onderwijs & secundair onderwijs

Vanaf 11 december bieden we naast thematentoonstellingen ook een vaste opstelling aan. Het uitgangspunt van deze opstelling is de eigen collectie. De tentoongestelde voorwerpen geven een blauwdruk weer van de invloed van het christendom op het Vlaamse leven, vroeger en nu. Tegelijkertijd laat het zien hoe actueel dit erfgoed is. Thema’s als lichamelijkheid, leven en dood, en liefde komen aan bod. Bezoek onze vaste opstelling door middel van audioguides of met een gids.

RONDLEIDINGEN

Dialoogrondleiding

Doelgroep: lager onderwijs & secundair onderwijs

Naast een tentoonstellingsrondleiding op maat van je klas of een rondleiding door het hart van de abdij kan je bij PARCUM ook terecht voor een dialoogrondleiding.

Tijdens een dialoogrondleiding wordt de museumgids bijgestaan door een persoon met een andere culturele achtergrond. Hij/zij duidt vanuit zijn of haar wereldbeeld de kunstwerken. Hoe denken moslims en hindoes over het hiernamaals? Hebben protestanten heiligenbeelden? En wie zijn de goden van de natuurgodsdiensten? Onze dialooggidsen trekken dankzij hun persoonlijke verhalen de kunstwerken naar een multireligieuze context. Een uitstekende rondleiding om een gesprek over religie en multiculturaliteit op te starten.

NIEUW!

Interactief spel 'Van de hel naar de hemel' op de site

Doelgroep: Tweede graad secundair onderwijs

Bij de eindtermen geschiedenis wordt het begrip ‘multiperspectiviteit’ in de kijker gezet. Hierbij worden verschillende gezichtspunten samengebracht én is men bereid om zich te verplaatsen in de schoenen van een ander.

Voor de leerlingen secundair onderwijs is het niet altijd evident om de rol van religie in de middeleeuwse maatschappij te begrijpen. De Kerk beheerste niet enkel het spirituele leven van de middeleeuwse mens, maar ook het economische, culturele en politieke leven.

Om hier dieper op in te gaan ontwikkelde PXL Education samen met Erfgoedcel Haspengouw het interactieve spel 'Van de hel naar de hemel'. Dit spel werd speciaal voor onze unieke abdijsite aangepast. De leerlingen ontdekken op speelse wijze de abdijsite en haar geschiedenis.

In dit spel word je helemaal ondergedompeld in de middeleeuwen en het leven in en rond de abdij. Samen met middeleeuwse personages, zoals Willem de boer en Gerlinde de koopvrouw verdien je aflaten. Wie bereikt als eerste de hemel?

‘Van de hel naar de hemel’ is een fijne manier om aan de eindtermen geschiedenis en de leerplannen godsdienst van de tweede graad te werken. Het biedt ook creatieve mogelijkheden binnen de erfgoededucatie.

TIP! : Gratis met de klas naar onze locatie? Dat kan dankzij dynamoOPWEG.

Meer informatie over formules en tarieven vind je op de website www.parcum.be

CONTACT

  • Wil je graag met je klas langskomen? Reserveer dan minstens twee weken op voorhand je bezoek via bezoek@parcum.be.
  • Wil je graag wat meer uitleg? Of een bezoek op maat? Neem dan contact op met silke.claes@parcum.be.
  • Zou je graag eerst wat meer willen weten over PARCUM en de educatieve werking? Of zoek je een originele locatie voor een personeelsuitstap, studiedag, workshop of vergadering? De publieksmedewerker komt graag naar jouw school om het museum voor te stellen. Je kan haar rechtstreeks contacteren via silke.claes@parcum.be.

Meer info: http://www.parcum.be/