Locatie
30CC/Schouwburg
Prijs
8 euro per persoon
Duur
80'
Onderwijsgraad
Secundair onderwijs, Secundair onderwijs derde graad, Hoger onderwijs, Volwassenenonderwijs
Leeftijd
16+
Organisator
30CC

Opgelet! Deze voorstelling kan je hier aan 50% korting reserveren tot en met 7 juni 2022 – 23.59 uur. Vanaf 15 juni kan je aan 10% reserveren aan 30CC/Ticketbalie of via 016 27 40 00 volgens de openingsuren van 30CC.

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms zodra er tijdens het kerstdiner over klimaatverandering werd gesproken.

 

In De zaak Shell komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen. Aanleiding is de rechtszaak die de NGO Milieudefensie aanspant tegen Shell. Inzet van de zaak: Shell dwingen zijn bedrijfsvoering radicaal te veranderen.

 

Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. In De zaak Shell zien we hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij en wat de gevolgen daarvan zijn.

 

De voorstelling werd geselecteerd voor Het Nederlands TheaterFestival en uitgenodigd voor het Vlaamse equivalent. Jaap Spijkers ontving voor zijn rol in de Nederlandse versie de Arlecchino (de prijs voor de ‘meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol’), Musia Mwankumi werd geselecteerd voor de vrouwelijk tegenhanger (de Colombina) - en Rebekka de Wit en Anoek Nuyens wonnen de regieprijs voor de ‘meest indrukwekkende regie’.

 

“Nuyens en De Wit maken haarfijn inzichtelijk hoe de klimaatcrisis op dit moment vooral een verantwoordelijkheidscrisis is. En inherent aan het besef dat we allemaal het probleem zijn, zijn we ook allemaal onderdeel van de oplossing. Dat is een hoopvolle en zeer waardevolle conclusie: de complexiteit van onze belangen en behoeftes is niet iets om moedeloos of cynisch van te worden, maar om te omarmen.” (***** NRC, Sander Janssens 4/12/2020)

Waarom aanbevolen door programmator Siebe:

Deze voorstelling werd al vol lof onthaald bij onze noorderburen. De NWE tijd slaagt er op een toegankelijke, meeslepende en intelligente manier in om de klimaatproblematiek op scène te zetten. 


 van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit met Anoek Nuyens, Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis, Michaël Pas en Musia Mwankumi regie Erik Whien dramaturgie en tekstbijdrage Freek Vielen foto Karin Jonkers

foto Karin Jonkers

Meer info: http://www.denwetijd.be