Locatie
OPEK
Prijs
7 euro per persoon
Duur
90'
Onderwijsgraad
Secundair onderwijs, Secundair onderwijs tweede graad, Secundair onderwijs derde graad, Hoger onderwijs, Voor leerkrachten
Leeftijd
14+/16+
Organisator
fABULEUS

Edward Twee voelt meer voor zijn beste vriend Gaveston dan voor zijn vrouw. Zodra hij koning wordt, haalt hij zijn geliefde naar het hof om samen met hem te regeren. Dat zet alle machtsverhoudingen in het land op hun kop en er barst een strijd los die pas zal gaan luwen als Edward Twee dood is en Edward Drie op de troon komt. 

De tekst is van Christopher Marlowe (1564-1593), een tijdgenoot van Shakespeare. De vragen die hij tussen de regels stelt, zijn vandaag nog zeer actueel. Mag een koning homo zijn? Of moet hij kiezen tussen de liefde of de macht?

EDUCATIE Onze 'backstage'-pagina rond "Edward Twee" (het fABULEUS-alternatief voor de lesmap) is een mooie afwisselende site met vele mogelijke insteken voor de leerlingen om zich verder te verdiepen in de voorstelling: https://backstage.fabuleus.be/edward-twee/

De spelerspagina is zeker de moeite omdat onze jongeren op een mooie, directe manier reflecteren op hun rol en op het stuk. Ook de kostuumpagina geef een mooie inkijk in een aspect van het creatieproces. De andere pagina's geven meer inhoudelijke informatie. Alle informatie is zo gepresenteerd dat de leerlingen (of ons vrij publiek) er zelf door kunnen grasduinen. 

De collega's van Mooss organiseren volgend schooljaar ook een  PAR64-workshop  rond deze productie.

REACTIES "Wat een prachtvoorstelling! Na 500 jaar heeft dit verhaal nog niets aan relevantie ingeboet. Zowel de kromme machtsverhoudingen als de homofobie zijn, spijtig genoeg, nog dagelijkse kost, wat dan onmiddellijk een zeer interessant onderwerp voor een klasdiscussie oplevert. Meer van dat."  (Leerkracht Nederlands De Wijnpers)

"Ik wilde graag even laten weten dat wij én onze leerlingen (vijfdejaars TSO) over het algemeen héél enthousiast weten over 'Edward twee' en dat is eerder uitzonderlijk ;) Het stuk heeft vele snaren geraakt en ik hoorde veel appreciatie voor het acteerwerk, de inhoud, het tempo, de belichting, de kostuums... Sterk, hoor!"  (Leerkracht Sancta Maria)

"De fijngevoelige regie van Jorre Vandenbussche en de speeldrift van de jonge ploeg van fABULEUS zorgen voor een kraakheldere lezing, geworteld in het nu." (****, Evelyne Coussens voor De Morgen)

Tekstbewerking en Regie   Jorre Vandenbussche   Spel   Ivana Noa Batchvarov, Leonie Dehantschutter, Gina De Vriendt, Jennifer Kirvalidze, Ebe Meynckens, Mathis Schellekens, Casper Schoolmeesters, Karel Tuytschaever, Karen Van de Broek en Joetta Wolokollie   Dramaturgie   Peter Anthonissen en Jenne Van daele   Bewegingsadvies   Karel Tuytschaever   Scenografie en lichtontwerp   Geert Vandewalle   Kostuums   Lies Van Assche (begeleiding ontwerp) en Lien Tallon (begeleiding uitvoering)   Jongerenkostuumteam   Gloria Biney, Robin Clarysse, Hanne De Vos, Annabelle Perez Donate, Nina Dupont en Bibi Louïs   Productie     f ABULEUS   Coproductie   Perpodium   In samenwerking met   Jonna vzw   Met de steun van   de stad Leuven, de Vlaamse Gemeenschap en de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid

Clara Hermans

Meer info: https://fabuleus.be/edward-twee