Locatie
OPEK
Prijs
9 euro per persoon
Duur
90'
Onderwijsgraad
Secundair onderwijs derde graad, Hoger onderwijs, Voor leerkrachten
Leeftijd
16+
Organisator
het nieuwstedelijk, 30CC

Een ontmoeting in de onderbuik van een ziekenhuis.
Zij, een chirurge, probeert zich staande te houden.
Hij, met krukken, wacht op nieuws.

Dag en nacht gaan ziekenhuizen tot het uiterste om levens te redden.
In overboekte operatiekwartieren bezwijken chirurgen onder de druk.
Een systeem stuit op zijn limieten.

Na Vuur, maakt Christophe Aussems een nieuwe voorstelling op basis van interviews.
Hij sprak chirurgen en patiënten over wat er met hen gebeurt als het fout loopt.


“…een noodzakelijk stuk dat relevant is voor iedereen die het gevoel heeft tegen zijn wil te worden meegesleurd in de onvermijdelijke rat race van het leven.” (VETO)Hybris (uit wikipedia)

Hybris (Oudgrieks: ὕβρις, spreek uit: hubris) is het Oudgriekse woord voor overdreven trots, hoogmoed, overmoed, grootheidswaanzin, brutaliteit, onbeschaamdheid met name tegenover de Griekse goden en/of de goddelijke wereldorde. Het woord hybris heeft geen goede Nederlandse vertaling die het begrip volledig dekt, maar kan in de moderne tijd nog het beste omschreven worden met de Bijbelspreuk 'hoogmoed komt voor de val'.

De hybris-gedachte is een typisch en veelvoorkomend thema in het Griekse denken, dat in verschillende mythen, epen, tragedies, in de geschiedschrijving en in de ethiek onder allerlei vormen naar voren treedt. De vermetele overmoed van een mens, die, in eigenwaan verstrikt en verblind, zich door niets of niemand een halt wenst te laten toeroepen en in zijn ongebreidelde heerszucht zelfs de hand slaat aan een door de goden vastgelegde wereldorde of tegen het lot, wordt door goddelijk ingrijpen meedogenloos afgestraft.

Karakteristiek daarbij is dat de schuldige altijd zijn eigen ongeluk veroorzaakt, omdat hij na het overschrijden van de (overigens niet objectief bespeurbare) grens of norm met verblinding (Grieks atè) getroffen wordt en niet meer merkt dat hij zijn eigen ondergang tegemoet gaat.

Er bestond in de Griekse mythologie ook een godin Hybris. Zij was de personificatie van het begrip hybris. Ze bracht haar meeste tijd onder de stervelingen door.


Op vraag organiseren we graag een inleiding bij de voorstelling of in de klas. Contacteer info@nieuwstedelijk.be.

tekst en regie Christophe Aussems met Inge Paulussen, Tom Ternest muziek Bert Hornikx, Patricia Vanneste, dramaturgie Els Theunis scenografie Bart Van Merode geluidsontwerp Stefan De Reese kostuum Chris Snik foto Boumediene Belbachir

Bart Van Merode

Meer info: http://www.nieuwstedelijk.be

Download