Gepland op:

  • 06/10/2023 - 14/01/2024 - 10:00 - 17:00
Locatie
Universiteitsbibliotheek KU Leuven
Prijs
Kostprijs: € 4 per leerling en 1 begeleidende leerkracht gratis / Prijs gids: € 40
Duur
90'
Onderwijsgraad
Secundair onderwijs derde graad
Organisator
Universiteitsbibliotheek KU Leuven

Wie heeft er het makkelijkst toegang tot betrouwbare kennis: onze laatmiddeleeuwse voorouders of wijzelf? Wie bepaalt wat kennis is, welke kennis voor wie beschikbaar is en wat gecensureerd wordt? Wat was en is de prijs van kennis, vroeger en nu? Wat betekende het ontstaan van de boekdrukkunst of de introductie van digitale middelen zoals het internet en sociale media met betrekking tot informatiebemiddeling? En was er rond 1500 ook al sprake van fake news?

De tentoonstelling Kennis aan de ketting maakt deel uit van het New Horizons | Dieric Bouts Festival dat een nieuwe blik werpt op Dieric Bouts en de 15e eeuw, en hierbij expliciet linken zoekt met onze leefwereld in de 21e eeuw. We vertrekken vanuit het Leuven in de tijd van Bouts, met de stichting van de universiteit en de opkomst van de boekdrukkunst, en leggen in elk deel van de tentoonstelling ook de link met onze hedendaagse digitale kennismaatschappij.

Kennis aan de ketting gaat dieper in op mediawijsheid vroeger en nu, en richt zich op een breed publiek met specifieke aandacht voor jongeren. Ter gelegenheid van het stadsfestival laten we Dieric Bouts vanuit de late Middeleeuwen via artificiële intelligentie herleven. Naast de hedendaagse stemmen van journalist Rudi Vranckx, expert in fake news en censuur Michaël Opgenhaffen en columniste Yasmien Naciri, zal Bouts zelf ook te zien en te horen zijn in deze tentoonstelling boordevol beleving en nieuwe horizonten. Multimedia-installaties bieden een blik op de wereld van wetenschap en kennis, toen en nu, en via een interactief kennisspel worden de leerlingen uitgenodigd om zelf kritisch stil te staan bij informatie en beeldmateriaal.

Heb je interesse om deze tentoonstelling te bezoeken met je klas, dan kan je kiezen voor een rondleiding met een gids die de groep op een interactieve manier doorheen de tentoonstelling begeleidt. Maar je kan de leerlingen ook op eigen houtje aan de slag laten gaan via een opdrachtenpakket.

We voorzien ook een educatief pakket (beschikbaar vanaf september 2023) om in de klas voor of na het bezoek dieper op het thema in te gaan.