Gepland op:

  • 19/05/2021 - 20:00 - 21:30
  • 20/05/2021 - 20:00 - 21:30
  • 21/05/2021 - 20:00 - 21:30
Locatie
OPEK
Prijs
8 euro per persoon
Onderwijsgraad
Secundair onderwijs derde graad, Hoger onderwijs, Voor leerkrachten
Organisator
het nieuwstedelijk, 30CC

Een man zit met zijn gezin ergens in het Zuiden. Maar dan knapt er iets. Hij raapt alles bijeen en vertrekt. Door de nacht. De weg doorheen het landschap wordt een rit langs zijn herinneringen. Flarden. Flashes. Van hoe het was. Of van hoe hij wou dat het was. Als hij thuiskomt, draagt hij een kind op zijn arm. Iemand sterft.

Een autobiografie als kroniek van vier generaties, waarin de oorlog, flamingantisme en mijnstakingen doorsijpelen.

Kris Cuppens deelt een bijzondere geschiedenis met Het nieuwstedelijk. Hij stond in 1998 aan de wieg van de Queeste. In 2001 dook hij op bij Braakland/ZheBilding, waar hij in 2005 deze voorstelling maakte. In 2016 maakte Suze Milius bij Het nieuwstedelijk met Zwischen een voorstelling over én met de familie Cuppens.

Bekroond met de Taalunie Toneelschrijfprijs in 2006.

Een heel intieme vertelling: de familiebeelden die voorbijflitsen, zijn zowel hard als teder, vlijmscherp en dan weer lieflijk zacht. (Pol Arias, Radio 1)

Kris Cuppens brengt met Lied letterlijk en figuurlijk de rol van zijn leven. De scheiding, het vaderschap, de lichamelijk zware fietstochten – dit is een tekst voor echte venten. (Mark Cloostermans in De Standaard)

Theatermaker Kris Cuppens schreef als geboortecadeau voor zijn zoontje Jef de geschiedenis van drie generaties Cuppens neer. Muzikant Geert Waegeman zette het verhaal op muziek. Het resultaat is een fascinerende voorstelling. (Els De Bodt in Het belang van Limburg)

Een zeer persoonlijke, autobiografische tekst over het ogenschijnlijke modale leven van een veertiger met een licht overgewicht en een jaarlijkse fietsvakantie op een Franse camping. Een echtscheiding is achter de rug, een grootvader overleden, de volgende generatie verzekerd en het is tijd om een balans op te maken. Cuppens doet dat met een onophoudelijke stroom herinneringen, soms zijn dat niet meer dan spookachtige flarden, soms aandoenlijke rijmpjes, soms dialogen in Limburgs dialect. Hij hanteert een pen van ontroerende eerlijkheid en warmte. Krachtige beelden wisselt hij af met emotionele accenten, nooit valse emotie: de vader die zijn vader bijstaat in de laatste uren. Op die manier wordt de autobiografie een kroniek van vier generaties, waarin de oorlog, flamingantisme en mijnstakingen doorsijpelen. (Wilfried Eetezonne, De Morgen)


tekst en spel Kris Cuppens muziek Geert Waegeman regie Stijn Devillé dramaturgie Els Theunis en Adriaan Van Aken foto

Kris Van Eksel

Meer info: https://www.nieuwstedelijk.be/project/lied