Locatie
30CC/Wagehuys
Prijs
8 euro per persoon
Duur
90'
Onderwijsgraad
Secundair onderwijs, Secundair onderwijs derde graad
Leeftijd
16+
Organisator
30CC

Opgelet! Deze voorstelling kan je hier aan 50% korting reserveren tot en met vrijdag 27 augustus 2021 – 23.59 uur. Daarna kan je vanaf 7 september tickets reserveren met 10% korting via 016 300 900, volgens de openingsuren van 30CC. 

--

Verborgen in de Stille Oceaan ligt het eiland Nauru, ooit ‘Pleasant Island’ genoemd door Europese ontdekkingsreizigers. Hoewel het één van de kleinste landen ter wereld is, is de geschiedenis van het eiland zowel omvangrijk als betekenisvol. Nauru wordt vaak gezien als een parabel voor onze huidige wereld. Het eiland werd zwaar getroffen door de impact van kolonisatie, kapitalisme, migratie en ecologische uitputting waarvan de gevolgen tot op vandaag nog nazinderen.

Na de intensieve ontginning van hun natuurlijke grondstoffen, bleef het eiland in economische en ecologische armoede achter. Vandaag staat Nauru vooral bekend om het openhouden van Australische vluchtelingenkampen in ruil voor een grote som geld van de Australische regering. In een poging om te voorkomen dat negatief nieuws de buitenwereld bereikt, besloot de Nauruaanse regering om journalisten en onderzoekers de toegang tot hun eiland te weigeren. Ondertussen dreigt het eiland door de oceaan te worden opgeslokt als gevolg van de stijgende zeespiegel.

Silke en Hannes kregen in de zomer van 2018 uitzonderlijk de toestemming om het eiland enkele weken te bezoeken. In deze post-apocalyptische setting proberen ze de historische, ecologische en humanitaire uitputting van het eiland en bij uitbreiding van onze hele planeet vast te leggen. In Pleasant Island gebruiken Silke en Hannes hun persoonlijke smartphones om de toeschouwer op sleeptouw te nemen met geluidsopnames en beelden uit hun onderzoek op Nauru. Hoe gaan we om met de limieten van een wereld die vastberaden blijft zoeken naar eindeloze groei? Welk idee van de toekomst blijft over op Nauru en in de rest van de wereld?

° Engelstalige voorstelling, met Nederlandse boventiteling.

  • “…hartverscheurende whatsappjes op Huysmans smartphone.” (**** De Volkskrant)

Waarom aanbevolen door onze programmator Siebe?

Een verrassende vorm van theater waar onze smartphone als verhalenverteller ingeschakeld wordt en een pakkende getuigenis van de klimaatverandering neerzet. Deze voorstelling is deel van het Warm Alarm festival dat focust op ecologie, duurzaamheid etc.
van Silke Huysmans & Hannes Dereere dramaturgie Dries Douibi productie kunstencentrum CAMPO coproductie Kunstenfestivaldesarts, SPRING Festival Utrecht, Beursschouwburg, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Veem House For Performance, Theaterfestival SPIELART München en De Brakke Grond 

foto Vlad Sokhin

Meer info: https://www.campo.nu/nl/production/12718/pleasant-island