Locatie
30CC/Schouwburg
Prijs
11,50 euro per persoon
Duur
90'
Onderwijsgraad
Secundair onderwijs, Secundair onderwijs derde graad, Hoger onderwijs, Volwassenenonderwijs
Leeftijd
16+
Organisator
30CC

Opgelet! Deze voorstelling kan je hier aan 50% korting reserveren tot en met 7 juni 2022 – 23.59 uur. Vanaf 15 juni kan je aan 10% reserveren aan 30CC/Ticketbalie of via 016 27 40 00 volgens de openingsuren van 30CC.

Dokter Thomas Stockman ontdekt dat het water van het kuuroord in zijn stad ernstig vervuild is. Het maakt de bezoekers dodelijk ziek. In het belang van de volksgezondheid wil hij zijn bevindingen publiceren. Hij wendt zich tot de lokale politiek om in te grijpen.

 

Zijn broer, Peter Stockman, is de burgemeester van de stad. Hij heeft zijn bedenkingen. Het nieuws bekendmaken zou onoverzichtelijke, economische gevolgen voor de stad kunnen creëren. Meer nog, het laat de gewone man opdraaien voor de kosten.

 

De botsing tussen een vechtende idealist en een pragmatische politicus draait uit op een stadsoorlog

tussen het gelijk van de ene en het ‘gezond verstand’ van de massa. Wetenschap versus politiek. Wat is de waarde van waarheid? En hoever ga je voor je overtuigingen? Onder dit conflict voor het algemeen belang broeit de concurrentie en de persoonlijke strijd tussen twee broers.

 

Vijand van het volk (Henrik Ibsen, 1882) beschrijft een maatschappelijke crisis én een familiecrisis. De

tijdloze, wrange komedie roept brandend actuele echo’s op van recente milieuschandalen dichtbij huis en klokkenluidersaffaires. Het toont genadeloos de manipulatiemachinerie achter de schermen van de

besluitvorming, en het gekonkelfoes in de wandelgangen.

 

Naar goede gewoonte verzamelt Olympique Dramatique een uitgekiende en ijzersterke spelerscast met oog voor nieuw talent.

 

WAAROM AANBEVOLEN DOOR PROGRAMMATOR SIEBE ?

Dé kans dit seizoen om eens een klinkend repertoirestuk met indrukwekkende cast te bekijken in een giga productie. Ondanks de tekst uit eind 19e eeuw raakt deze moderne bewerking nog veel hedendaagse snaren.

 

tekst naar Henrik Ibsen van en met Tom Dewispelaere, Sanne Samina Hanssen, Joeri Happel, Han Kerkhoffs, Lucie Plasschaert, Nico Sturm, Iris Van Cauwenbergh en Stijn Van Opstal scenografie Stef Stessel licht Frank Hardy productie Toneelhuis foto Yuriy Kirnichny

foto Yuriy Kirnichny