Locatie
30CC/Schouwburg
Prijs
gratis
Duur
100'
Onderwijsgraad
Voor leerkrachten
Organisator
30CC

De inschrijvingen via deze pagina zijn stopgezet. Je kan wel nog je ticket bemachtigen via hier

De jongeren op scène zijn - vaak onbewust - experten geworden in het provoceren van de heersende autoriteit. Maar dit keer zijn de rollen omgedraaid en nemen zij het woord.

Wat betekent het om voortdurend de uitzondering te zijn? En wat vertellen de huidige regels en verwachtingen in het secundair onderwijs ons over de heersende ideeën over succesvol burgerschap? Op wat voor manier wordt het huidige onderwijs gedomineerd door werkdruk, prestatiedrang en bureaucratie? Op welke manier is onbewust racisme nog steeds bepalend voor wie tweede kansen krijgt en wie niet? Wat is ervoor nodig om werkelijk te leren? En kan een docent meer zijn dan een doorgeefluik van kennis?

De Nederlandse theater- en programmamaker Lara Staal ging voor Dissident - samen met de Gentse muzikant, beatboxer en performer Serdi Faki Alici - op zoek naar jongeren die zich weigeren aan te passen aan de verwachtingen van het huidig onderwijs en machtsrelaties uitdagen. Hun blik houdt ons een spiegel voor. Wat kunnen we leren van datgene wat ons niet goed uitkomt?

Dissident is een mix van live spel en documentair filmmateriaal waarin ook ouders, docenten, jeugdwerkers en pedagogen aan bod komen. In 12 lessen leggen de jongeren de in hun ogen meest urgente problemen van het onderwijs bloot en formuleren ze een tegenvoorstel.

Een aanklacht tegen de mal die het huidige onderwijs vormt, waarin zij die ‘anders’ zijn en uit de boot vallen, nu zelf aan het woord zijn.


Uit de brief van Lara Staal aan minister Ben Weyts:

(…) Afgelopen maanden heb ik het genoegen gehad om met vijf uitzonderlijke jongvolwassenen te werken die stuk voor stuk glashelder formuleren wat er mis is binnen het huidige onderwijs. Daarom dat het des te harder binnenkwam toen u eind september aankondigde ruim 100 miljoen te willen besparen. Waar moet dat geld gezocht worden als nu al zo pijnlijk duidelijk is dat het onderwijs juist gekenmerkt wordt door een gebrek aan tijd, zorg, aandacht, geld en middelen? U weet toch als minister van onderwijs hoe educatie dé plek is waar een verschil gemaakt kan worden? Hoe kan u zoiets laten gebeuren? Ik heb zoveel van deze jongeren geleerd. Ik wens u hetzelfde toe. Dat begint volgens mij met te luisteren.

concept en regie Lara Staal spel HAROUN COUVREUR, SEPPE JACOBS, ISAAC VAN WEYENBERG, ELIAZ BELLO MEDRANO & S. dramaturgie ELINE BANKEN spel, coaching & muziek SERDI FAKI ALICI spelcoach LAURENS ANECA Scenografie GRISCHA RUNGE video ontwerp PASCAL POISSONNIER

  • In samenwerking met UCLL en SOM.

foto Michiel Devijver

Meer info: https://www.ntgent.be/nl/producties/dissident-ntgent