Gepland op:

  • 04/09/2019 - 30/06/2023 - 12:00
Locatie
in de klas
Prijs
gratis
Onderwijsgraad
Basisonderwijs derde graad, Secundair onderwijs derde graad
Organisator
Erfgoedcel Leuven

'De Slag om Leuven' vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog vanuit Leuvens perspectief. Je ontdekt hoe de Leuvenaars zich staande hielden aan de hand van historisch beeldmateriaal uit nationale en internationale archieven. De film verweeft het verhaal van de stad met de gebeurtenissen op (inter)nationaal niveau. Alle relevante thema’s komen zo aan bod: geopolitieke en militaire strategie, oorlogsschade, hongersnood, totalitarisme, repressie, collaboratie en verzet, jodenvervolging, vluchtelingen en bevrijding.

Digitale lespakketten

Zowel voor de derde graad lager onderwijs als de derde graad secundair onderwijs kan je een lespakket aanvragen. Elk pakket bestaat uit de DVD met de documentaire en zes leskaarten. Aan de hand van deze leskaarten kan je zelf kiezen met welke thema's je leerlingen aan de slag gaan: De Slag om Leuven, vluchtelingen, vernieling van erfgoed, leven in de stad, verzet of bevrijding.

Lager onderwijs (derde graad)

Leerlingen uit het lager onderwijs verwerken de thema's uit de film op een actieve en creatieve manier. Ze leren het oorlogsverleden uit hun omgeving in kaart brengen en trachten zich in te leven in de situatie in Leuven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Secundair onderwijs (derde graad)

Voor het secundair onderwijs ligt de nadruk op kritisch en historisch denken. Aan de hand van de leskaarten gaan je leerlingen dieper in op thema's als: vluchtelingen, vernieling van erfgoed, het leven tijdens de oorlog, 75 jaar geleden en vandaag. Ze leren ook kritisch kijken naar het medium film.

Meer info: https://www.erfgoedcelleuven.be/nl/activiteiten/educatief-1/de-slag-om-leuven-educatief