Prijs
gratis
Onderwijsgraad
Secundair onderwijs derde graad, Hoger onderwijs, Volwassenenonderwijs
Organisator
Erfgoedcel Leuven, Stadsarchief Leuven

Centrum Agrarische Geschiedenis, KADOC – KU Leuven en Stadsarchief Leuven creëerden een wandeling rond de vleesproductie en -consumptie in Leuven van vroeger tot nu. Tijdens deze wandeling in het stadscentrum kan je samen met je leerlingen verkennen hoe onze blik op vlees evolueerde doorheen de tijd.

Een inspiratiefiche zet je op weg om eropuit te trekken met je klas. Je kan de inspiratiefiche bekijken op de website van de Erfgoedcel.

Inhoud van de wandeling

De laatste jaren veranderden onze eetgewoonten drastisch. Nog nooit was er zoveel aandacht voor anders, minder of geen vlees te eten. Denk maar aan actuele initiatieven als Dagen Zonder Vlees, vegetarische of veganistische hamburgers bij McDonald’s, of demonstraties van Extinction Rebellion tegen dierenmishandeling.

Toch vinden we ook doorheen de geschiedenis bewijs van bewustzijn rond duurzaamheid in de vleesindustrie. Zo zorgde vleesschaarste tijdens WO I ervoor dat men overstapte op plantaardige producten en ontstonden er in de jaren ’60 al vegetarische restaurants in Leuven.

Ook culturele en religieuze diversiteit brengen interessante tradities rond vlees met zich mee. Niet iedereen in je klas zal immers dezelfde eetgewoonten hebben of in dezelfde winkel vlees kopen.

Locaties
Tijdens de wandeling kom je aan de hand van 12 plaatsen van alles te weten over die thema’s. Dat gaat van het levende dier en de veemarkten, de slachthuizen en de slagerijen, tot de keuken – thuis of op restaurant. Enkele plaatsen die aan bod komen zijn de Boerenbond, de Vee- en Vismarkt, het oude slachthuis en slagerijen. Tot 17 mei kan je in KADOC een expo bekijken rond kookboeken en tijdschriften. In Stadsarchief Leuven ontdek je tot 31 mei de geschiedenis van het nieuwe slachthuis.

Route
Download de gratis Erfgoedapp en kies de wandeling 'Een beest op je bord' of haal een stadplan op bij StadsarchiefVisit Leuven en KADOC-KU Leuven.

Wandeling: Centrum Agrarische Geschiedenis, KADOC - KU Leuven, Stadsarchief Leuven
Inspiratiefiche voor leraren: Erfgoedcel Leuven

Stadsarchief Leuven, collectie Sprengers

Meer info: https://www.erfgoedcelleuven.be/inspiratiefiche-een-beest-op-je-bord