14 activiteiten gevonden

Expo 'Aan Tafel! Eten bij joden, christenen en moslims': rondleiding

In de tentoonstelling 'Aan Tafel!' belicht PARCUM de eetregels, gewoontes en tradities binnen het jodendom, de islam en het christendom aan de hand van drie thema’s: voedselwetten, vasten en vieren.
Erfgoed Expo Rondleiding

Vrij bezoek Museum voor Dierkunde

Het museum bevat de zoölogische collectie van de KU Leuven. De collectiestukken werden verzameld tussen 1850 en vandaag met als doel onze studenten en bezoekers een ‘tastbaar’ beeld te geven van de diversiteit van het dierenrijk.
Cultuureducatie Erfgoed Expo

Workshop middeleeuws schrijven

Zin om je samen met je leerlingen uit te leven met ganzenveer, kroontjespen en middeleeuwse inkt? Om uitgebreid te kunnen voelen en ruiken aan perkament, papyrus, waszegels en lompenpapier? Probeer diverse soorten schrijfgerei uit, voel aan oude papiersoorten en maak je eigen boekenwijzer of middeleeuwse oorkonde om mee naar huis te nemen. Jullie krijgen bovendien een exclusieve rondleiding in het archiefdepot, een plek waar je anders niet mag komen.
Cultuureducatie Erfgoed Workshop

Achter de schermen in het Stadsarchief

Tijdens een rondleiding achter de schermen ontdek je de werking van het Leuvense Stadsarchief. De archivaris neemt je mee in het archiefdepot en toont de verschillende archiefstukken.
Erfgoed

Beleef Bouts: ontdek de Sint-Pieterskerk (LO)

In de volledig gerestaureerde Sint-Pieterskerk kan je terecht voor een rondleiding op maat van jouw klas. Aan de hand van de rijke kunstcollectie brengen we Leuven in de middeleeuwen tot leven.
Cultuureducatie Erfgoed Expo

De Beestenqueeste

Speel een detectivespel met opgezette dieren uit de collectie van Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud. Speur jij mee? Kan jij met jouw klasgenoten ontdekken welk dier aan zijn einde kwam? Waar is het gebeurd? Wie is de dader? En wat is zijn motief? Breng de opdrachten tot een goed einde, verdien tips en ontrafel samen dit beestig mysterie. Tijdens het spel leer je meer over de dieren die in de regio rond Leuven leven, van hun favoriete voedsel tot hun grootste vijand.
Cultuureducatie Erfgoed

Educatief pakket: De Slag om Leuven

De documentaire 'De Slag om Leuven' gaat over de verovering, bezetting en bevrijding van Leuven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film koppelt het verhaal van de stad aan de (inter)nationale gebeurtenissen. De film is volledig opgebouwd uit archiefbeelden uit binnen- en buitenland. Een voice-over zorgt voor duiding bij de beelden. Bij de documentaire ontwikkelde de Erfgoedcel een lespakket zowel voor het lager als het secundair onderwijs.
Erfgoed Film

Escapemuseumspel Museum voor Dierkunde

We werkten in het Museum voor Dierkunde van KU Leuven een zoektocht uit in de vorm van een ‘escape room’. In groep moeten jongeren op zoek naar aanwijzingen en codes proberen te kraken aan de hand van informatie uit het museum. Ze krijgen ongeveer een uur tijd om een verborgen voorwerp (een fictieve belangrijke ontdekking van de bioloog Pierre Joseph van Beneden) te vinden.
Cultuureducatie Erfgoed Expo Workshop

Gegidst bezoek Museum voor Dierkunde

Krijg een rondleiding op maat in het museum door de museumconservator of door een medewerker van het museumteam. De gids leidt u door de verschillende klassen van het dierenrijk. Zo ontdekken we samen het dierenrijk aan de hand van prachtige opgezette exemplaren en wist-je-datjes.
Cultuureducatie Erfgoed Expo

Op ontdekkingstocht naar de beiaard van de Universiteitsbibliotheek

Wist je dat de beiaard een Vlaamse uitvinding is (anno 1510!) en dat Leuven met vijf beiaarden tot de wereldwijde top behoort? Ontdek met je klas alles over dit enorme instrument tijdens een bezoek aan de bibliotheektoren. De beiaard in de bibliotheektoren is zelf een van de grootste ter wereld.
Cultuureducatie Erfgoed Concert