7 activiteiten gevonden

Educatief pakket: De brand van Leuven

Bij de dvd 'De Brand van Leuven' liet de erfgoedcel een digitaal lespakket ontwikkelen. Zowel de dvd als het lespakket zijn gratis voor alle scholen in Leuven. Omdat het van belang is dat de kinderen en jongeren van vandaag deze sombere bladzijde uit de Leuvense geschiedenis kennen en kunnen duiden.
Erfgoed

Educatief pakket: De Slag om Leuven

De documentaire 'De Slag om Leuven' gaat over de verovering, bezetting en bevrijding van Leuven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film koppelt het verhaal van de stad aan de (inter)nationale gebeurtenissen. De film is volledig opgebouwd uit archiefbeelden uit binnen- en buitenland. Een voice-over zorgt voor duiding bij de beelden. Bij de documentaire ontwikkelde de Erfgoedcel een lespakket zowel voor het lager als het secundair onderwijs.
Erfgoed Film

Erfgoed in de klas

De erfgoedcel staat je graag bij met raad en daad. Als het maar over de rijke waaier aan Leuvens erfgoed gaat: collecties, tradities, verhalen en organisaties.
Erfgoed

Leuven '68: documentaire en lespakket

Leuven '68 toont het ontstaan en verloop van de legendarische studentenrevoltes aan de Universiteit van Leuven. De film focust op de jaren 1966-1968 en belicht de belangrijkste momenten uit deze woelige jaren: van de publicatie van het mandement van de bisschoppen over de ondeelbaarheid van de universiteit tot de oprichtingen van een Franstalige universiteit in Louvan-La-Neuve. Doorheen de documentaire worden ook paralellen getrokken met talloze internationale studentenrevoltes, waaronder die van Amerika, Frankrijk en Mexico.
Erfgoed

Op ontdekkingstocht naar de beiaard van de Universiteitsbibliotheek

Wist je dat de beiaard een Vlaamse uitvinding is (anno 1510!) en dat Leuven met vijf beiaarden tot de wereldwijde top behoort? Ontdek met je klas alles over dit enorme instrument tijdens een bezoek aan de bibliotheektoren. De beiaard in de bibliotheektoren is zelf een van de grootste ter wereld.
Cultuureducatie Erfgoed Concert

Velodroom: koers in Leuven

Zin om met je klas te komen fietsen op de Velodroom en in één klap meer te weten te komen over de geschiedenis van het wielrennen in de stad? Ga dan actief fietsen en zoeken op de Velodroom en in de expo 'Allez, Allez! Koers in Leuven'.
Erfgoed Expo installatie

Save the date - Erfgoeddag maakt school!

Erfgoeddag 2022 wordt een heel bijzondere editie. Zeker voor iedereen die samen met ons de band tussen erfgoed en onderwijs wil versterken. Onder de titel 'Erfgoeddag maakt school!' duiken we in het schoolleven en -verleden. Naast de publieksdag op zondag 24 april komt er een speciale Erfgoeddag-week waarin we scholen, leerkrachten en leerlingen, van maandag 25 tot vrijdag 29 april 2022 verwennen met speciaal aanbod in de stad en in de klas. Alle ideeën, vragen of voorstellen tot samenwerking zijn heel welkom!
Cultuureducatie Erfgoed Workshop